5 tips voor spontane & ongeposeerde foto’s op jullie trouwdag

De fotoshoot tijdens jullie bruiloft: geposeerd of ongeposeerd?

Poseren op je bruiloft, moet dat echt? Vrijwel alle bruidsparen die ik spreek zeggen over zichzelf dat ze niet fotogeniek zijn en dat ze liever niet willen poseren op hun bruiloft.
“Wij willen graag natuurlijke foto’s, zonder dat het zo gemaakt overkomt of mega ongemakkelijk voelt.”
Nou, dat kan! Sowieso is mij werkwijze ongedwongen en richt ik me op vastleggen van wat er is. Alleen de shoot en de groepsfoto’s zijn meer aangestuurd.
En laat me je vertellen, daarbij is een kleine dosis ongemak in het begin heel normaal.  Je doet namelijk iets wat je normaal gesproken waarschijnlijk niet doet (voor een camera staan). Door dat er een camera op je gericht wordt ben je je opeens heel erg bewust van jezelf. Je stapt dus uit je comfortzone en het is logisch dat dit even ongemakkelijk voelt. Ik spreek bovendien liever van ‘aanwijzingen geven’ dan van poseren. Want een paar kleine ‘tweaks’ van je houding kun het verschil maken tussen je meest oncharmante kant versus je beste hoek.
Maar met deze tips kun je het ongemak zo snel mogelijk weer kwijtraken en ben je gegarandeerd van mooie, spontane foto’s waar jullie op je voordeligst op staan!

 1. De keuze van jullie trouwfotograaf.

  Hier begint het eigenlijk allemaal mee. Want als jij een bruidsfotograaf op je trouwdag hebt waarbij je je ongemakkelijk voelt, wordt het wel heel lastig om ontspannen voor de camera te gaan staan. Zorg dat jij je fotograaf 100% vertrouwt dat hij of zij in staat is jou mooi op de foto te zetten & dat je jezelf kunt zijn in zijn of haar aanwezigheid. Dan heb je het halve werk al gedaan!

 2. Je lichaamshouding

  Ik schreef het hierboven al even: poseren is voor mij niet heel veel anders dan het tweaken van je houding. Ik geef altijd kleine tips zoals het lang maken van je rug, rechtop gaan staan, je armen op een bepaalde manier buigen of niet plat tegen je lichaam aandrukken. Dit soort kleine details maken of breken de foto! Daarnaast geef ik suggesties voor hoe jullie bij elkaar kunnen gaan staan. Zo is het voor foto’s belangrijk dat je zo dicht mogelijk bij elkaar staat en het liefst een beetje ‘verstrengeld’ met je armen, of je heupen/buik dicht bij elkaar. Want een kleine ruimte ziet er al gauw heel afstandelijk uit. Maar, ik zeg ook altijd: zie mijn aanwijzingen als een startpunt en als je voelt dat je wil bewegen of anders wil staan, doe dat vooral! Op die manier wordt het niet statisch en gemaakt, maar blijft het ongedwongen.

 3. Je gezichtsuitdrukking

  Kijk vooral niet de hele tijd in de camera! Maar richt je aandacht echt op elkaar. Maak elkaar een beetje aan het lachen, fluister eens wat in het oor van de ander, snuffel een beetje in elkaars haar of nek en geniet vooral van elkaars aanwezigheid. Op deze manier worden de foto’s veel natuurlijker! En ook niet onbelangrijk: zo wordt de shoot ook echt een leuke ervaring, waarin je plezier hebt! En dat zie je uiteraard terug op de foto’s! Natuurlijk help ik jullie hierbij. Ik vertel dingen, stel vragen of geef jullie een kleine opdracht. Op die manier stuur ik jullie aandacht als het ware naar elkaar en weg van het idee van ‘de fotoshoot’.

 4. Zorg voor beweging

  Wat maakt helpt om het wat minder ongemakkelijk te laten voelen (en lijken), is bewegen. Zorg dat je in beweging blijft. Loop hand in had een stukje (en als je zorgt dat je ook tussen de foto’s door hand in hand loopt dan kan de fotograaf van die ‘tussendoor momentjes’ ook mooie foto’s maken! Maar ook als je op één plek staat is het fijn om kleine bewegingen te blijven maken. Draai naar elkaar toe, geef elkaar een knuffel of streel met je handen over elkaars armen/haren etc. Zorg voor kleine echte momentjes, waaruit die chemie kan ontstaan die ik vervolgens vastleg voor jullie!

 5. Neem de tijd

  Zorg dat je voldoende tijd inplant voor de shoot. Zo geef je jezelf de kans om even te wennen aan de camera & heb je voldoende tijd om de mooie plekken en hoekjes van de locatie die jullie hebben uitgekozen te vinden. Meestal zijn de eerste 10 minuutjes het meest ongemakkelijk en daarna went het echt!

 6. Bonus tip: kies het juiste tijdstip

  Oke, deze tip heeft misschien niet zoveel te maken met de spontaniteit, maar heeft wel een mega groot effect op de kwaliteit van je foto’s! Want met het juiste licht worden foto’s echt ontzettend veel mooier! Hoe lager de zon staat, hoe flatteuzer het licht is en hoe beter je eruit ziet! Felle zon zorgt voor harde schaduwen (die precies in je ogen vallen), accentueren zaken als oneffenheden en rimpeltjes in je huid en als je in de richting van het licht kijkt ga je vanzelf knijpen met je ogen. Niet echt charmant toch? Plan daarom je shoot het liefste in het ‘gouden uurtje’ vlak voor de zonsondergang. Dan is het licht ontzettend zacht en voegt het echt iets toe aan de foto’s!


Share this story