Hoe kies je nou de juiste trouwfotograaf uit? Er zijn zoveel fotografen, stijlen en natuurlijk smaken!
Nu ik zelf verloofd ben voel ik opeens hoe overweldigend het kan zijn, dus ik dacht, laat ik eens de drie punten er uit lichten die voor mij zelf heel belangrijk zijn.
Misschien ben je nog totaal blanco op het gebied van wat je graag wil en mooi vindt, maar ik ga er voor het gemak wel even vanuit dat fotografie belangrijk voor je is.
Immers, is het een van de weinige zaken die je na de bruiloft nog overhoudt. En wow, hoe fijn is het om jaren later nog eens te kunnen bladeren door jullie trouwalbum.  Dit aan vrienden, familie, misschien zelfs wel je kinderen te kunnen laten zien! Nou ja goed, dat ik als fotograaf het belangrijk vindt mag voor zich spreken 🙂
Goed, op zoek naar ‘de juiste fotograaf’ dus!


1. Voor mij is de manier van fotograferen een van de eerste keuzes: ga je voor iemand die journalistiek werkt of meer geposeerd? Journalistiek wil zoveel zeggen als dat de fotograaf de focus heeft op het vangen van de momenten en de sfeer zonder in te breken in de dag. Maar misschien houd je er juist wel van als het meer in scene wordt gezet om ‘het perfecte plaatje’ te creëren? Ik zit in de journalistieke hoek, maar heb wel oog voor schoonheid in beeld. Dat houdt in dat ik de dag zoveel mogelijk op zijn beloop laat en ik zal nóóit inbreken in momenten omdat ik voorstander ben van authentieke beelden gevuld met emoties en echte momenten. Aan de andere kant denk ik wel mee over waar die momenten het beste plaats kunnen vinden voor de mooiste foto’s. Denk aan make-up en aankleden in de woonkamer of een slaapkamer? Of waar een familielid dat gaat speechen het beste kan staan voor goed licht en een fijne achtergrond.  Ik houd van een afwisseling van  momenten waar de emotie vanaf spat en de ‘tussendoor’ momentjes en sfeerbeelden. Overigens is de fotoshoot een beetje een uitzondering, want dan zal ik altijd zoveel ‘coachen’ en aanwijzingen geven als nodig om jullie er op je mooist, maar ook meest natuurlijk op te krijgen!

2. Een andere keuze kan zijn om te kiezen voor een bepaalde stijl van nabewerken (en fotograferen): lichte, pasteltinten, of liever wat donkerder, waarin schaduwen wat meer aanwezig zijn? Dit zie je in mijn werk terug: ik vind het leuk om met licht en contrast te spelen, neig iets meer maar de ‘dark side’ maar bij een ‘normaal belichte situatie’ zijn mijn foto’s niet heel ‘dark en moody’.

3. Een fotograaf die een leuke persoonlijkheid heeft en die goed matcht met jullie! Je fotograaf is vaak de hele dag aanwezig. Ik ben er bijvoorbeeld bijna altijd vanaf halverwege het ‘klaarmaken’ bij tot ofwel een deel van het diner ofwel het eerste uurtje van het feest. Dan is het natuurlijk wel zo fijn als het iemand is die gewoon fijn is om erbij te zijn. Daarnaast zie je dat ook terug in de foto’s. Als jij je fotograaf vertrouwt en jezelf durft te zijn in zijn of haar nabijheid vertaalt zich dat dubbel en dwars terug in de foto’s. Dan durf je namelijk je schild te laten zakken, mag de fotograaf dichtbij komen en kan dus juist die intieme momenten vastleggen voor jullie!
Mijn aanwezigheid op bruiloften is een beetje zoals jullie gasten: ik ben er wel, maak ook gewoon contact met iedereen (voor mij werkt dat het beste om makkelijk dichtbij te kunnen komen voor de foto’s), maar weet natuurlijk ook goed wanneer ik me op de achtergrond moet houden en ik hoor vaak terug dat mensen bij hele delen van de dag totaal niet doorhadden dat ik er was of heb bewogen 🙂

Hopelijk helpt dit mee in de zoektocht naar de perfecte bruidsfotograaf voor jullie! En, net als ik doen de meeste fotografen eerst een kennismaking zodat je vrijblijvend van beide kanten kan ervaren hoe je iemand vindt en heb je de gelegenheid om meer werk te zien & al je vragen te stellen!
Mocht je dat met mij willen doen, dan kan dat hier! 

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *